#6 Eerste levensjaar

door dec 8, 20210 Reacties

Waarop trakteert een pseudoniem op haar verjaardag?

Het leek me aardig om op mijn verjaardag een extra blog te schrijven over het eerste levensjaar van Dyane Kléo. Daar had ik ook best al wat ideeën over, wat misschien tot best een leuke blog had kunnen leiden. Alleen toen vroeg ik me ook af: verjaart een pseudoniem wel?

Logischerwijs zou het niet 2 november maar 4 juni zijn, omdat Dyane Kléo toen haar handtekening onder het contract zette dat de weg naar de publicatie van Rasmoeders inleidde.

Bovendien zou het heerlijk zijn om een feestje te kunnen vieren zonder woest herfstweer waarbij de regen langs de ruiten druipt. In plaats daarvan een aangenaam tuinfeest in een lentezonnetje, dat is best een aantrekkelijk idee.

En toch.

Een verjaardag is het vieren van een bij uitstek fysieke gebeurtenis. Dat zou dan weer pleiten voor het aanhouden van mijn datum van oorsprong.

Is het dan logisch dat een pseudoniem dezelfde geboortedag heeft als de persoon daarachter? Voor mij valt er wel wat te vieren, namelijk dat in mijn 47e levensjaar die lang gekoesterde wens in vervulling gaat: straks is mijn boek te koop. Alleen dat al is reden voor een feestje. In ieder geval op 2 november. Druilerig of niet.

Vandaag is het Allerzielen, wat voor de zesenveertigste keer samenvalt met mijn geboortedag. Het is ook de dag dat ik besluit dat ik mijn boek ga opdragen.

Tot nu toe voelde ik daarvoor geen inspiratie. Natuurlijk dank ik mijn man en mijn kinderen voor hun geduld – als ik weer eens half naar hen luisterde wanneer achter mijn laptop zat – en voor hun steun om mij de ruimte te gunnen. Maar dat hoeft niet geschreven en gedrukt, want dat heb ik hen al vaak zat gezegd.

Daarom draag ik Rasmoeders op aan alle dochters. Opdat zij later als zij daarvoor kiezen trotse moeders zullen zijn.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Lees meer

#11 Nieuwjaar, en vanaf nu gaat alles beter

#11 Nieuwjaar, en vanaf nu gaat alles beter

Meestal met Oudjaar, kijk ik nogal slordig en gehaast terug op wat geweest is: even reflecteren op wat fijn was, wat beter kon en waar ik mee blij was dat ik het achter me heb kunnen laten – met een half oog op de klok terwijl de champagneglazen al klaar staan om mee...

#10 Kritische vrienden

#10 Kritische vrienden

Hoe belangrijk het is om het oneens te zijn Het zo mooi samenvallen van gebeurtenissen dat toeval moeilijk te geloven is: een opbouwende reactie van mijn vroegere begeleider op de proefdruk van Rasmoeders, een dierbare vriendin die weer op de lijn komt en een...

#9 Dilemma’s over titels

#9 Dilemma’s over titels

Hoeveel kennis van het geraamte is interessant voor een lezer? Het opbouwen van de structuur van het verhaal in Rasmoeders, was een bizar proces. Waar eerst de verschillende onderdelen los van elkaar stonden en ik dacht dat ik een verteller nodig had wiens eigen stem...

#8 Van lezer naar schrijver

#8 Van lezer naar schrijver

In stilte achteraf iets vinden of… je uitspreken Vanaf al heel jong herinner ik me liefde voor boeken als gekoesterde jeugdherinneringen verpakt in een kaft. Wij gingen naar de bieb, dus meestal was die verpakking niet mooi, maar praktisch. Bij die boeken was het...

#7 Schrijftijd maken

#7 Schrijftijd maken

Kunnen we tijd verliezen en tijd genereren? In Nederland blinken we uit in het gebruik van spreekwoorden en figuurlijk taalgebruik. Ik houd er van en dan met name van de verwarring die het gebruik ervan bij sommige mensen oproept maar nog meer de creatieve fouten die...

#5 Dilemma’s

#5 Dilemma’s

Hoe lang mag ik twijfelen en wanneer is het definitief? Eén van de voordelen van zo lang aan een manuscript werken als ik heb gedaan, is de mogelijkheid aanpassingen te maken. Dit verhaal kon langzaam rijpen. Maar hoe lang mag je twijfelen? Zo heette de hoofdpersoon...

#4 Contact maken

#4 Contact maken

Zonder netwerk geen boek? In de fase van ideeën uitwerken en materiaal verzamelen kan niemand zonder steun, tips en discussie met anderen. Alles slaat dood in een vacuüm. Hoe fijn is het als mensen doorvragen op je ideeën, je uitdagen, je gedachtegang dwarsbomen...

#3 Het maken van een illustratie

#3 Het maken van een illustratie

Welk beeld wil je oproepen? In gesprek met een beelddenker een cover ontwerpen. Van een gedroomd boek waarvan ik niet meer had verwacht dat het uitgegeven zou worden. Dat is voor een lettervreter zoals ik helemaal niet zo gemakkelijk. Vooral ook omdat de enige...

#2 Kiezen van een titel

#2 Kiezen van een titel

Wat geef je weg over de inhoud en wat niet? Het ligt me al meer dan twintig jaar aan te gapen. Vanaf het moment dat de eisen van mijn diplomering botsten met mijn eigen nieuwsgierigheid wist ik het al. Dit was het. Ondanks dat ik dus niet mijn neus achterna ging, vond...

#1 Geboorte van een auteur

#1 Geboorte van een auteur

Als je zelf kon kiezen, hoe zou je dan heten? Toen ik met mijn uitgever in gesprek was geraakt over mijn manuscript, stelde hij mij de vraag onder welke naam ik wilde publiceren. Die vraag had ik niet aan zien komen. Bleu...

Leave a comment.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *