# 12 Baarmoeder

door jan 31, 20220 Reacties

Baarmoeder

Als het gaat om geen kinderen krijgen

Eerder (in Blog 3 Maken van een illustratie) schreef ik over het ontwerpen van de kaft van Rasmoeders, over hoe het gesprek liep met mijn dochter in haar designer identiteit. Daarmee dacht ik dat ik de keuze voor deze cover wel uitgelegd had – alleen, dat ging niet over het eindproduct. Dus dan nu (op verzoek) achteruit geredeneerd.

De titel Rasmoeders is een paradox. Eenvoudig, maar mogelijk zet deze de lezer op het verkeerde been. Daar hou ik van en het is een reden om het boek te gaan lezen – of om het te laten liggen. Ademt het Libelle of juist Darwin? Gaat het over het verheerlijken van moederschap of over baas in eigen buik? Als auteur hoop ik vooral mensen nieuwsgierig te maken, dat mensen zich iets gaan afvragen en hun mening uitstellen.

Daarom moest de illustratie een extra laag aan de titel toevoegen. Maar wat?

Natuur en het ingrijpen daarop, symbolisch. Want een anatomisch beeld van een sterilisatie is ook weer zo wat, hoewel we op onze zoektocht prachtige en leerzame platen vonden. Of een vergeelde foto van een opvanghuis voor meisjes. Eugenetische cartoons over voortplanting. En natuurlijk aangrijpende foto’s van feministen op de barricades. Maar die beelden waren al verbonden met hun eigen verhaal.

Buiten dat we niet met andermans veren wilden pronken, vonden we het belangrijk dat het beeld origineel en eigen was. Wij wilden het zelf maken. Met rafelrandjes, niet gestileerd, een beetje rauw. Als ongewenst, op vergeten plaatsen opschietend zomers onkruid.

Na dus veel praten, schetsen, beeldonderzoek en mijmeren, hebben we gekozen voor een afbeelding die alleen symbolisch naar een baarmoeder verwijst. De kwetsbare schoonheid van klaprozen in de vorm van de vrouwelijke reproductieve organen, meer specifiek, verwijzend naar een onklaar gemaakte baarmoeder, vond ik een geweldige vondst van SofieAnna.

De afbeelding raakte mij al vanaf het begin en na de zoveelste versie nog steeds. Vrouwelijk, zacht en krachtig tegelijk.

Tekst Dyane Kléo

Afbeelding SofieAnna

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Lees meer

#10 Kritische vrienden

#10 Kritische vrienden

Hoe belangrijk het is om het oneens te zijn Het zo mooi samenvallen van gebeurtenissen dat toeval moeilijk te geloven is: een opbouwende reactie van mijn vroegere begeleider op de proefdruk van Rasmoeders, een dierbare vriendin die weer op de lijn komt en een...

#9 Dilemma’s over titels

#9 Dilemma’s over titels

Hoeveel kennis van het geraamte is interessant voor een lezer? Het opbouwen van de structuur van het verhaal in Rasmoeders, was een bizar proces. Waar eerst de verschillende onderdelen los van elkaar stonden en ik dacht dat ik een verteller nodig had wiens eigen stem...

#8 Van lezer naar schrijver

#8 Van lezer naar schrijver

In stilte achteraf iets vinden of… je uitspreken Vanaf al heel jong herinner ik me liefde voor boeken als gekoesterde jeugdherinneringen verpakt in een kaft. Wij gingen naar de bieb, dus meestal was die verpakking niet mooi, maar praktisch. Bij die boeken was het...

#7 Schrijftijd maken

#7 Schrijftijd maken

Kunnen we tijd verliezen en tijd genereren? In Nederland blinken we uit in het gebruik van spreekwoorden en figuurlijk taalgebruik. Ik houd er van en dan met name van de verwarring die het gebruik ervan bij sommige mensen oproept maar nog meer de creatieve fouten die...

#6 Eerste levensjaar

#6 Eerste levensjaar

Waarop trakteert een pseudoniem op haar verjaardag? Het leek me aardig om op mijn verjaardag een extra blog te schrijven over het eerste levensjaar van Dyane Kléo. Daar had ik ook best al wat ideeën over, wat misschien tot best een leuke blog had kunnen leiden. Alleen...

#5 Dilemma’s

#5 Dilemma’s

Hoe lang mag ik twijfelen en wanneer is het definitief? Eén van de voordelen van zo lang aan een manuscript werken als ik heb gedaan, is de mogelijkheid aanpassingen te maken. Dit verhaal kon langzaam rijpen. Maar hoe lang mag je twijfelen? Zo heette de hoofdpersoon...

#4 Contact maken

#4 Contact maken

Zonder netwerk geen boek? In de fase van ideeën uitwerken en materiaal verzamelen kan niemand zonder steun, tips en discussie met anderen. Alles slaat dood in een vacuüm. Hoe fijn is het als mensen doorvragen op je ideeën, je uitdagen, je gedachtegang dwarsbomen...

#3 Het maken van een illustratie

#3 Het maken van een illustratie

Welk beeld wil je oproepen? In gesprek met een beelddenker een cover ontwerpen. Van een gedroomd boek waarvan ik niet meer had verwacht dat het uitgegeven zou worden. Dat is voor een lettervreter zoals ik helemaal niet zo gemakkelijk. Vooral ook omdat de enige...

#2 Kiezen van een titel

#2 Kiezen van een titel

Wat geef je weg over de inhoud en wat niet? Het ligt me al meer dan twintig jaar aan te gapen. Vanaf het moment dat de eisen van mijn diplomering botsten met mijn eigen nieuwsgierigheid wist ik het al. Dit was het. Ondanks dat ik dus niet mijn neus achterna ging, vond...

#1 Geboorte van een auteur

#1 Geboorte van een auteur

Als je zelf kon kiezen, hoe zou je dan heten? Toen ik met mijn uitgever in gesprek was geraakt over mijn manuscript, stelde hij mij de vraag onder welke naam ik wilde publiceren. Die vraag had ik niet aan zien komen. Bleu...

Leave a comment.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *